Miért írnak az emberek naplót?

2021/10/27. - írta: bozsy

Kedves Naplóm!

Először nézzük, mit találtam akkor, amikor rákerestem, miért írnak az emberek naplót. Nem, nem arra voltam kíváncsi, hogy milyen élethelyzetek váltják ki, hanem hogy a naplóírás miért része még mindig sok ember életvezetésének, vagy miért érdemes ezt a szokást felvenni és benne tartani az ületünkben. 

Már Benjamin Franklin is felismerte, hogy a naplóírásnak számos pszichológiai előnye akad. Mr. Franklin minden napot azzal a kérdéssel kezdett, hogy "Mit tudok ma jól csinálni?". És ezeket a dolgokat aztán feljegyezte egy naplóba. A nap végén aztán minden egyes célját felülvizsgálta, és feljegyezte, hogyan tudna javítani azokon a dolgokon, amelyeket nem csinált olyan jól.

 

1. FEJLESZTI AZ ÖNISMERETET
A naplóvezetés lehetőséget nyújt az önismereti fejlődésre. Ezen keresztül arra, hogy az érzéseinkről letisztultabb és átélhetőbb módon közöljük. A kutatások azt mondják, hogy az írás olyan eszközt ad a kezünkbe, amely felszínre hozhatja azokat a gondolatokat és érzéseket, amelyeket esetleg figyelmen kívül hagynánk.

2. KISIMÍTJA AZ IDEGEKET
A naplóvezetéssel képesek vagyunk csökkenteni szorongásainkat és megnyugtatni az idegeinket a stresszes helyzetekben. Ha naplót vezetsz a kellemetlen helyzetekben előtörő gondolataidról és érzelmeidről, az lehetővé teszi, hogy kialakítsd a kontroll érzését, és ezáltal csökkentsd a szorongásodat.

3. JAVÍTJA A METAKOGNÍCIÓT

A metakogníció az a képesség, hogy kritikusan elemezzük gondolkodásunkat. Ez azt jelenti, hogy értékeled, mennyire jól teljesítettél, és mi okozta a sikereidet és a kudarcaidat. Kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik naplót vezetnek, nagyobb metakogníciót tapasztalnak az olyan önszabályozó stratégiák kifejlesztése révén, mint a hatékony felkészülés, a megfigyelés és az önreflexió.

4. MÉRSÉKLI A HALOGATÁST
A naplók képesek javítani az egyén időgazdálkodását. Van egy jól ismert "gondolkodásbelii torzítás" (thinking bias), az úgynevezett tervezési tévedés, amely azt állítja, hogy alábecsüljük azt az időt, ami egy jövőbeli feladat elvégzéséhez szükséges. A napló használatával értékelhetjük múltbeli tapasztalatainkat, hogy jobban megtervezhessük az előttünk álló feladatokat.

5. JAVÍTJA A MEMÓRIÁT
A naplók bizonyítottan javítják a munkamemóriánkat, mivel lehetővé teszik, hogy hosszabb ideig megőrizzük az információkat. Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint, bár a hatások szerények voltak, az expresszív írás felszabadítja a helyet a munkamemóriában azáltal, hogy eltávolítja a tolakodó és elkerülő gondolatokat.

6. JAVÍTJA A KÖZÉRZETET
Bizonyított tény, hogy a naplóvezetés boldogabbá tehet. Bár triviálisnak tűnik, a naplóvezetés bizonyítottan csökkenti a depressziós gondolatokat és viselkedést, mivel az írónak nagyobb irányítást biztosít. Azt is megállapították, hogy ennek a hasznos eszköznek nem csak rövid, hanem hosszú távon is kimutatható hatása van a mentális egészségre.

ZÁRÓ GONDOLAT
Ugyan sem önértékelési válságban, sem kontrollálhatlan stresszben nem érzem magam (a halogatott teendőim ritkulását mondjuk egyáltalán nem sajnálnám).  Ez a fentebb összegyűjtött néhány példa is tovább sarkall engem, hogy érdemes naplóvezetésbe kezdenem, megérte ez a motivációgyűjtés szánt kis kutatás.

 

Várd ki türelemmel
őrizd nyitott szemmel, ami jó!

Margaret Island

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azenkedvesnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr6516736972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása